Cytat:
Kolego mam pytanie czy auto ma tylko drgania jak np. niewyważone kola, czy trzesie autem jak by się przejeżdżało po tarce ktora czasami znajduje się przed skrzyżowanymi. Ja mam takie drgania miedzy 1800-2000obr. na 4, 5 i 6 biegu jak przycisnę pedał gazu do samego spodu. Jak przyspieszam w miarę szybko, ale nie cisnę gazu do końca zero problemów. Dodam ze nie mam żadnych oznak dwumasy tylko czasami ślizga się sprzęgło, ale przyczyna tego jest puszczający simering na wale, bo mam wyciek miedzy silnikiem a skrzynia. Kolego ja tez obstawiam dwumase, bo drgania są praktycznie w chwili największego momentu obr. i widocznie koło ma problem.
Zastanawiam się jeszcze nad przegubami wewnętrznymi, ale nie jestem pewny czy przegub wytwarzałby takie mocne trzęsienie auta.
Mam nadzieję, że ktoś potwierdzi, w 100% że to dwumas. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam.
|
No właśnie, u mnie też nie ma innych oznak dwu masy, poza tymi drganiami, drgania te wyczuwam zwłaszcza pod "pupą" nie jest to przenoszone np: na kierownicę, na pedały czy inne podzespoły.Nic się nie dzieje podczas ruszania, delikatnego przyśpieszania.Połączenie skrzynia-silnik suche, na rolkach był rozpędzany do 160km i NIC, zero drgań.Oczywiście całkowicie nie wykluczam że to dwu masa, ale mam wątpliwości
Bump:
Cytat:
|
Też obstawiam na dwumasę. Wibracje były na 4,5,6 biegu od 2 do 2,5tyś obr. przy mocnym wciśnięciu gazu. Żadnych innych objawów nie było.
Znalazłem dobrego mechanika ,który stwierdził to od razu i dał gwarancję że po wymianie będzie OK i tak też było.
Niestety zanim do niego dotarłem wymieniłem przeguby wewnętrzne( z półosiami) oraz łożysko podpory...
|
Nie wykluczam tego , ale nie chciałbym popełnić tych samych błędów co Ty (wymianę dobrych części na nowe, nie stać mnie na to) a w serwisie forda w Opolu jednoznacznie nie stwierdzili tej usterki, jak wcześniej napisałem są opinie skłaniające do sprawdzenia poduszek skrzyni i ewentualnie silnika (w co też do końca nie wierzę)
Dodam że auto ma udokumentowane na 100% 138 000km przebiegu