Temat: [S-MAX 2006-2015] Drgania podczas przyśpieszania
View Single Post
Stary 08-09-2013, 13:24   #9
ocinus
ford::beginner

Imię: Roman
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Drgania podczas przyśpieszania

Cytat:
Napisał renjan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie, u mnie też nie ma innych oznak dwu masy, poza tymi drganiami, drgania te wyczuwam zwłaszcza pod "pupą" nie jest to przenoszone np: na kierownicę, na pedały czy inne podzespoły.Nic się nie dzieje podczas ruszania, delikatnego przyśpieszania.Połączenie skrzynia-silnik suche, na rolkach był rozpędzany do 160km i NIC, zero drgań.Oczywiście całkowicie nie wykluczam że to dwu masa, ale mam wątpliwości

Bump:

Nie wykluczam tego , ale nie chciałbym popełnić tych samych błędów co Ty (wymianę dobrych części na nowe, nie stać mnie na to) a w serwisie forda w Opolu jednoznacznie nie stwierdzili tej usterki, jak wcześniej napisałem są opinie skłaniające do sprawdzenia poduszek skrzyni i ewentualnie silnika (w co też do końca nie wierzę)
Dodam że auto ma udokumentowane na 100% 138 000km przebiegu
Kolego ja wykluczam raczej poduszki, ponieważ przy tych obrotach silnik pracuje raczej równo, poduszki mogłyby pukać podczas zmiany biegów lub hamowaniu silnikiem. Moim zdaniem drżenie auta jest od elementów, które się obracają, więc dwumas lub przeguby. Bardziej skłaniam się problemu z dwumasą tym bardziej, że przeguby też nie są takie tanie, a sprzęgło z tym przebiegiem ma prawo już niedomagać.
Ja i tak jestem zmuszony zdejmować skrzynię, bo do wymiany jest uszczelniacz.
ocinus jest offline   Odpowiedź z Cytatem