Temat: [Focus 2011-2014] Stuki przy zmianie biegów
View Single Post
Stary 09-09-2013, 08:03   #48
nori76
ford::advanced

Model: Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 1.0 Ecoboost Hybrid 125 KM
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Stuki przy zmianie biegów

Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nagralem jak kielich od strony kierowcy rusza sie
No piękne dzięki za profesjonalne podejście do tematu, od razu wiele to wyjaśnia. U mnie nie zaobserwowałem takiego luzu jaki Ty prezentujesz na filmiku, tzn dopychając kielich od dołu ku górze. U mnie jest, co mnie niepokoi, a serwis twierdzi że to normalna sprawa, luz tego typu, że jak złapałbyś za kielich dłonią to da się go przesuwać lewo-prawo (u Ciebie pokazujesz góra-dół) i na końcach słychać puk(lewe skrajne położenie) i puk (prawe skrajne położenie). Normalnie to wydaje mi się, iż ten kielich powinien sprężynować (a przynajmniej stawiać duży opór), czyli odepchnięty w kierunku do lewego koła powinien wrócić w kierunku do skrzyni (przynajmniej tak to wygląda zazwyczaj w połączeniach przegubowych w innych autach). Wg mnie skutkiem tego luzu, który jest u mnie, jest jakby luźne drganie "czegoś" podczas jazdy z małą prędkością (do 20km/h) po tzw. tarce (nierównościach poprzecznych) i może mieć związek ze stukami przy zmianie biegów, czy ruszaniu. Dzieje się tak za sprawą pracującej półosi, która "wykorzystuje" luz przegubu.

Ostatnio edytowane przez nori76 ; 09-09-2013 o 08:06
nori76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem