Temat zaczyna się troszkę rozmydlać i co niektórzy za daleko odpływają od głównego wątku. Ja mam swój nowy typ, ale o tym później...
Przed zakupem należy spojrzeć w portfel (osobiście uważam, że na opony zimowe warto wydać zdecydowanie więcej kasy, niż na letnie!!!), oczywiście fakt: opona zimowa tej samej klasy i tak jest o dobre 100 zł na sztuce droższa... Warto jednak zaoszczędzić na letnich, by zainwestować w zimówkę: produkt lepszy markowo i wyższy klasą...
Później zastanowić w jakim środowisku będziemy je najczęściej używać: głównie miasto, dalekie trasy - ale raczej ośnieżony asfalt, dojazd drogą polną na posesje, wypady na narty w wysokie góry, jazda w głębokim śniegu, etc... Na trudne warunki śniegowe polecam tylko i wyłącznie opony kierunkowe głównie w tzw. jodełkę np.:
Goodyear Ultra Grip 8, czy starszy ale wyśmienity model
7+, opony inne (asymetryczne/niekierunkowe) raczej sobie tu nie poradzą choćby były ,,rewelacyjną" marką: np.: NOKIAN!!!
Ja latem zaufałem holenderskiej marce
VREDESTEIN (i na dobre rozstałem się z ,,moją parką" lato/zima: Dunlop-em i Goodyear-em). Słyszałem o niej nie raz, że jest bardzo popularna w Skandynawii itp. Ale jakoś nie docierało do mnie, dopiero model letnich opon (które radośnie i z dumą używam)
SPORTRAC 5 odmienił mój światopogląd i stawiam obecnie na
VREDESTEIN WINTRAC XTREME S. Jest to opona klasy Ultra High Performance, a więc wyższy model niż Premium i wcale nie tak dużo droższa - za ok. 430 zł/sztuka, cena dotyczy rozmiaru 205/55R16 94 V XL. Model nowiutki i dopiero testowany, ale co tam już szykuję kasę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A gdy i to nie pomoże: to w zanadrzu mam nowiutkie łańcuchy lidera w tym temacie: PEWAG SNOX PRO 540
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., bo często śmigam na narty a i wyjazd z posesji bywa czasami nie lada wyzwaniem - w końcu do Śnieżki mam tylko 12-13 km!!!
Jak już będę je miał, to na pewno opiszę Wam wrażenia
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.