Odp: Stuki przy zmianie biegów
czesc.
focus mk2 2009 2.0TDCi z 6 biegową skrzynią. 77tys przebiegu. Mam to samo. Lekkie stuknięcie przy 1, 2 i 3 biegu. Sprawdzę u siebie luzy na kielichu w wolnej chwili.
Dajcie znać jak dojdziecie co to jest.
No i mam lekkie wibracje na kierownicy (lewo-prawo) w okolicy 80-100km/h, ale nie wiem czy przyczyną są też półosie czy może coś innego. Zastanawiam się też czy nie zrobić ponownie wyważania kół. Niby robiłem 2tys km temu ale zakładałem nowe kapcie i podobno powinno się ponownie wyważyć po 1-2 tys.
---update
Odnośnie tych wibracji byłem przedwczoraj w serwisie opon żeby zacząć wykluczanie od najprostszych przyczyn. Okazuje się że letni Nokian ZG2 potrafi czasem trafić się lekko bijący góra dół i tak też było w moim przypadku. Panowie ponownie wyważyli i przełożyli prostsze opony na przód i jest od razu lepiej. Wibracje zdecydowanie zmalały. Poradzono mi że Nokiany zimowe tak a letnie to tak niekoniecznie. No ale cóż kupiłem nówki więc trochę pojeżdzę. W razie gdyby jeszcze biło mam wrócić na rozpompowanie, smarowanie, etc ...chłopaki maja mnie ratować jakoś. Wyważali na maszynie z certyfikatem i podobno wada nie bardzo duża i nie kwalifikuje się na reklamacje opon :-/
A stukanie to odzielna kwestia. Zauważyłem że stukanie jest przy wrzucaniu biegu 1,2,3 a czasem przy puszczaniu sprzęgła ..ale nie wiem czy sprzęgło może też być przyczyną.
Ostatnio edytowane przez danieluk ; 13-09-2013 o 14:43
|