View Single Post
Stary 11-09-2013, 22:27   #1
Kiusinka
ford::amateur

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.8 Tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Usterka układu silnika - wyłącza turbinę

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum, postaram się opisać problem jak najlepiej.
Posiadam Focusa Mk2 rocznik 2006, 1,8tdci o przebiegu 174k kilometrów. Od momentu zakupu tj. od 2.5 roku auto śmigało wspaniale i byłem bardzo zadowolony. Niestety od jakiegoś czasu mam z nim problem a mianowicie potrafi mi zgasnąć na jałowym biegu. Po odpaleniu wyświetla się usterka układu silnika i auto nie ma mocy, nie działa turbina. Najdziwniejsze jest to że ta usterka potrafi zniknąć po przekręceniu kluczyka po paru razach. Wtedy turbina już działa. Dodam również że podczas gdy nie ma żadnego błędu auto śmiga jak szalone, nie ma jakiegoś szarpania czy spadku mocy. Zauważyłem również że jak np jadę 80km/h (prędkość przykąłdowa) i wrzucam na luz dojeżdżając do świateł to obrotomierz potrafi szaleć, pokazuje a to 40km/h a to 80km/h, podczas postoju na światłach zaczyna go telepać i gaśnie. Nie mam zielonego pojęcia co robić. Odłączałem klemę żeby w jakiś cudowny sposób błędy skasować ale chyba nie tędy droga. Moja wina - to fakt, że nie wymieniłem filtra paliwa od 15k km, kiedyś sam wymieniłem i zapowietrzyłem autoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wożę nowy filtr w bagażniku ale to chyba nie pomagaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiusinka jest offline   Odpowiedź z Cytatem