View Single Post
Stary 14-09-2013, 13:50   #13
Brzoz3k
ford::average

Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.8td
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Podnosi się poziom płynu gdy pracuje wentylator.

No nie do końca. Układ ciśnieniowy ma to do siebie, że zwiększa temperaturę wrzenia płynu. Zbyt niskie ciśnienie w układzie nie jest dobre, podobnie ze zbyt wysokim. Płyn pod wpływem innego ciśnienia niż zalecane może wariować w układzie.

Chcesz mieć pewność drożności? Zalej układ octem, wyczyści wszystko, ale ryzyko spore. Pojeździj tak ze 100 km i będzie wszystko drożne.

Btw. Po mojej przygodzie z uszczelką zrobiłem test. Odpaliłem silnik, czekałem aż się zagrzeje. Chciałem sprawdzić czy aby na pewno nie wywali płynu. Odpiąłem czujnik na wentylatorze i co się stało? Wywaliło płyn do góry jak nigdy. Dosłownie gejzer. Temperatura oczywiście ostro w górę na wskaźniku. Dokładnie to samo co przed wymianą uszczelki. Załamka. Nie miałem założonego korka.
Ale jestem uparty.
Podejście drugie: taka sama procedura, założony korek. Wskazówka zbliża się do litery L i nic się nie dzieje. Podłączyłem wentylator i lala. Śmiga elegancko. Temperatura spadła, nic nie wyleciało.

Bardzooooooo się starałem, żeby go zagrzać w trasie, nieźle po tyłku dostał, ale ani razu wskazówka nie wykroczyła po za literkę O.
Brzoz3k jest offline   Odpowiedź z Cytatem