Temat: [Mondeo 2007-2014] 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
View Single Post
Stary 15-09-2013, 18:03   #174
gopiotrek
ford::average

Imię: Piotr
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI 130 km automat
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?

Opiszę swoje doświadczenia, bo mam takowe:
1. Kupiłem autko z historią od 1go właściciela z przebiegiem ok 110kkm (olej nigdy nie wymieniany) i oczywiście dylemat - wymieniać olej w skrzyni czy nie
2. Pojechałem do dobrego warsztatu pod Gdańskiem i według właściciela warsztatu jest taka procedura:
a) spuszcza się odrobinę oleju - ok 100 czy 200ml tam gdzie jest korek do wymiany oleju (jest to miejsce najniżej położone w całej skrzyni) i sprawdza się dość dokładnie czy jest osad i jaki jest to osad
b) jeżeli są opiłki metalu - to generalnie nie rusza się oleju - skrzynia jeszcze trochę pojeździ i dalej i później i tak będzie kapitalka
c) dodatkowo olej nie może być przepalony - jeżeli jest bardzo czarny i przapalony (śmierdzi) - takiego oleju też się nie rusza i wkrótce oczywiście również kapitalka.
d) jeżeli nie ma opiłków ale jest lekki metaliczny osad - bardzo małe cząsteczki - można to porównać do osadu po herbacie jaki czasami zostaje na brzegach szklanki - olej śmiało można wymieniać (u mnie tak było). Dodatkowo mój olej był czarny ale nieprzepalony, posiadał swoje właściwości smarowe (mechanik bierze olej w palce i bada organoleptycznie)
3. Wiem też od innego użytkownika z forum - że pierwszą rzeczą jaką należy zrobić jeżeli skrzynia zaczyna szarpać (wszystko jedno czy była wymiana oleju czy nie) - to zanim pojedziecie do najlepszego nawet warsztatu od automatów - trzeba wpierw pojechać do serwisu Forda na ponowne wgranie aktualnego softu skrzyni (i chyba reset skrzyni). Wiele warsztatów - nawet tych najlepszych po diagnozie że skrzynia szarpie - od razu bierze się za wymianę sterownika + olej (koszt ok 5 kPLN). A jak się okazuje, często powodem szarpania jest to prostu niedopracowany soft za bodaj 300 PLN

Pozdrawiam,
gopiotrek jest offline   Odpowiedź z Cytatem