Nierówna praca silnika zarówno ciepłego jak i zimnego
Witam!
Zwracam się do Was drodzy posiadacze Fordów Mondeo gdyż mam nietypowy przynajmniej dla mnie problem z moim Mondkiem a mianowicie w zimie zeszłego roku silnik zaczął nierówno pracować- na początku tylko po odpaleniu. Trwało to kilkanaście sekund i potem wszystko wracało do normy. Pod koniec zimy/wczesną wiosną jednak szarpanie silnikiem stało się dużo częstsze i występowało także podczas jazdy, postoju i cofania jednak oprócz tego nie było żadnych innych objawów (tj. nie dymił, nie tracił mocy, nie stukał jednym słowem oprócz szarpania i nierównej pracy wszystko było ok). Zaczęłam rajd po mechanikach jednak nie usłyszałam żadnej sensowej diagnozy co może być przyczyną oprócz oczywiście popularnych wtrysków (choć te były robione ok. 2 lat temu i kiedy był z nimi problem auto dawało zupełnie inne objawy, których teraz nie ma). Kiedy przyszła wiosna/lato auto z dnia na dzień zaczęło zachowywać się "normalnie" tzn. zupełne ustała nierówna praca silnika/szarpanie. Przez parę miesięcy wszystko było ok ani jednego szarpnięcia aż do ubiegłego tygodnia kiedy to zrobiło się wilgotno i zimno auto dostało identycznych objawów jak zeszłej zimy. Obecnie jest to nierówna praca silnika po odpaleniu i na wolnych obrotach (choć nie zdarza się to co dzień). Bardzo proszę jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem o podpowiedź co to może być powodem gdyż mieszkam w bardzo małym miasteczku w którym o fachowym serwisie mogę pomarzyć zostają mi jedynie małe warsztaty. Z góry dziękuję za czas poświęcony czytaniu mojego przypadku.
|