Odp: Galaxy MK2 prośba o opinie
W zadanym budżecie będzie Ci trudniej trafić zadbany egzemplarz Espace IV niż Galaxy Mk2. Możesz próbować z Espace III.
Z mojego rozpoznania - bo sam wybierałem między Galaxy i Espace wynika, że Espace IV jest wygodniejszy, zazwyczaj lepiej wyposażony i często nowszy (E IV zaczyna się od 2003). Nie rdzewieje bo poszycie jest z aluminium i tworzywa sztucznego. Z silnikami benzynowymi 2.0 i 2.0 T to wybór warty rozważenia. Z drugiej strony potencjalne ryzyko niespodziewanej awarii jest zdecydowanie większe niż w Galaxy. Wynika to z faktu, że jest tam więcej elektroniki i samochód jest bardziej zaawansowany technicznie. Do tego ma kilka wynalazków, które zwyczajnie lubią się psuć, np. alternator chłodzony wodą lub elektroniczna deska rozdzielcza (zestaw wskaźników). Jak ognia należy się wystrzegać diesli 1.9, 2.2 i 3.0. Każdy ma poważne problemy z trwałością. Co do E III to jest uważany za dość bezawaryjny, bo prostszy w konstrukcji i do tego większy od Galaxy w środku. Silniki benzynowe 2. 8V i 16 V to dobry wybór. Ogranicza cię rocznik do 2002. Środkowy tylny fotel dostępny tylko z pasem biodrowym co w moich oczach skreśliło ten samochód na starcie.
Ja szukałem E IV przez dwa miesiące i się poddałem. Kupiłem Galaxy. Postawiłem na prostotę konstrukcji i relatywnie mniejsze szanse na niespodziewaną awarię.