To ciekawe co piszesz o benzynowych silnikach i dolewaniu oleju
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przytocz tę część instrukcji Opla, gdzie stoi, że "powinno się" dolewać olej.
Wzmianka o tym, że "silnik MOŻE zużywać nieznaczne ilości oleju, do 0,5l. na tysiąc km" to jedynie zabezpieczenie się producenta przed gorszą partią silników, które będą te kilkaset ml "jadły" (choć poprawnie wykonany i zamontowany silnik nie powinien). Była kiedyś (2002r) głośna afera z dużą serią Almery N16 1.8 benzyna, które żarły po ok 0,5l oleju na tysiąc km. Nissan ostatecznie po nagłośnieniu sprawy w prasie wymieniał niedomagające elementy silników w ramach gwarancji, choć najpierw zarzekali się, że wszystko jest ok. Miałem wtedy almerę więc byłem na bieżąco.
Co do Opla - mam poliftową vectrę C 1.8 benzyna z fabrycznym (1 wł.) przebiegiem ok. 110kkm i nie bierze oleju, między wymianami (obecnie vectra robi ok. 10kkm rocznie) nie widać na bagnecie zauważalnej różnicy w poziomie oleju, bez żadnego dolewania...