View Single Post
Stary 24-09-2013, 13:26   #36
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: Środek do czyszczenia układu paliwowego .Forté Advanced .

Cytat:
Napisał Boblo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... Robił nawet eksperymenty z rozbiórką i oględzinami wtrysku przed i po czyszczeniu i powiedział, że osady jak były przed tak i były po. Na moje wątpliwości czemu tak wielu uzytkowników stosuje te dodatki i twierdzi, że czują poprawę wyjaśnił mi, że syf osadzający się wewnątrz wtrysków powoduje stopniowe pogorszenie pracy wtryskiwacza gdyż elementy pokryte osadami przestają być gładkie i śliskie więc zaczynają pracować z oporami. Zastosowanie dodatków czyszcących nie usuwa zanieczyszczeń i osadów ale powoduje "przesamrowanie" tych elementów, które na jakiś czas odzyskują częściowo "lekkość" pracy. Lepiej pracujący wtrysk poprawia kulturę pracy silnika ale na krótki czas. Potem trza lać dodatek znowu. Dodał też, że jedyną jak na razie znaną mu i skuteczną metodą czyszczenia wtrysków jest ich wymontowanie, demontaż, chemia + ultradźwięki. Dodatkowo on ma specjalną pastę polerską jakiejś firmy produkującej układy wtryskowe ( ale nie pamiętam jakiej ), którą delikatnie przepolerowywuje iglice z rozpylaczy. Sam widziałem jak to robi. Nie wiem na ile prawdy w tym wszystkim ale brzmi w miarę logicznie.
P.S.
XENUM www.autoxen.pl Czasami to myśle, że nadmiar wyboru to nic dobrego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Forte jest stosowane w wielu warsztatach, miedzy innymi sam Ford ma go na polkach. Wiadomo, czesto jest to kolejna opcja na ktorej mozna zrobic pieniadze, ale moj znajomy prowadzi zaklad mechaniczny gdzie robi przeglady.
Zdarza mu sie, ze co niektory diesel nie przejdzie testu spalin (mowa o UK). Najczesciej powodem sa wlasnie osady na wtrysku. Czesc z nich przed testem czyszcza z wydechu przepalajac auto, ale nie zawsze to pomaga. No wiec wtedy zalewaja wlasnie Forte do wtryskow i jada na miasto. W 90% obniza to ilosc sadzy do poziomu pozwalajacego przejsc test.
W swoim Focusie wlalem Liqui Moly i pamietam, ze po przegladzie sprawdzalem wyniki i poziom spalin byl nizszy niz w dwoch poprzednich latach.
W Clio tez poziom spalin spadl po zalaniu Forte do wtryskow.
Reszta to tak naprawde wlasne odczucia, czyli jak pracuje silnik, jak "ciagnie" itp, na ktore ja zawsze biore poprawke.

Najlepsze wyniki takie srodki daja w zwyklych dieslach gdzie wiecej sadzy dostaje sie na iglice. W CR slyszalem, ze cisnienie jest za duze aby sadza sie dostala. Niby tak, ale iglice sa zawsze lekko zoltawe na koncach. Pewnie to ma wplyw oraz okopcone koncowki.

Oczywiscie rozbiorka wtrysku i czyszczenie ultradzwiekami to najlepsza opcja ale jak kosztowna i czesto malo oplacalna.

W pozostalej czesci ukladu nie ma osadow wplywajacych na spalanie, wiec takie srodki tylko czyszcza iglice.
mkaminski100 jest offline