Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
Generalnie skrzyni która działa się nie rusza.
Jeżeli mówimy o Aisin AWF21 to producent określa jej trwałość na ok. 250 000km. Po tym przebiegu skrzynia i tak pewnie będzie do remontu.
Największą głupotą jaką można zrobić to wsadzić łapy do działającej skrzyni po przebiegu np. 100 000 - 150 000km i zacząć ją "poprawiać" wymieniając olej. Jeżeli coś wzbudza nasz niepokój to tak jak napisał mój poprzednik zaczynamy od sprawdzenia elektryki, kalibracji i wgrania nowego oprogramowania. Jeżeli dalej nie działa jak powinna to oczywiście możemy się oszukiwać, że zmiana oleju coś pomoże ale i tak naprawa nas nie ominie.
Jeździłem sporo po USA, miałem okazję rozmawiać z ludźmi używającymi automatów tam (również tych Aisinów które my mamy) i słuchać opinii mechaników stamtąd (przy których nie oszukujmy się nasi to cieniasy).
Skrzynię eksploatuje się do momentu aż zawiedzie. Nikt nie wymienia w niej oleju. Za to gdy nastąpi awaria oni nie robią rzeźby w ...
Skrzynia jest wyjmowana, rozbierana na czynniki pierwsze, wszystkie elementy wsadzane w płyn czyszczący, a później następuje ocena co należy wymienić. Po takiej naprawie (i przy okazji regeneracji konwertera) skrzynia jest jak nowa i na ogół przeżywa samochód.
U nas niestety "fachofffcy" nie znają się na swojej robocie i napraw dokonują metodą prób i błędów. Może sterownik? A może sprzęgło? A może sam olej pomoże? Stąd biorą się wszystkie problemy. A jeżeli dołoży się do tego chęć obniżenia kosztów napraw przez właścicieli za wszelką cenę to droga do nieszczęścia gotowa.
Najważniejsza jest jedna kwestia - remont musi być kompleksowy.
Nie można naprawiać skrzyni po kawałku.
A wymiana oleju może przynieść więcej szkody niż pożytku.