Temat: [Focus 2004-2008] Szarpanie silnika 1.6 TDCI
View Single Post
Stary 29-09-2013, 02:13   #20
krtpg
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: FocusII/MondeoMK3
Silnik: 1.6 90km/2.0TDCI130km
Rocznik: 2007/2006
Domyślnie Odp: Szarpanie silnika 1.6 TDCI

Witam,
Chciałem się z Wami podzielić moimi doświadczeniami z szarpaniem.
Pierwsze objawy to pojedyncze szarpnięcia - winę zwaliłem na jakość paliwa (z BP) zmieniłem stację (na inną BP).
Kolejne coraz bardziej intensywne pojawiły się kilka miesięcy później (nie wierzyłem żonie, która na co dzień używała tego samochodu, ja tylko od czasu do czasu w weekendy), aż w końcu doszło do takiego stanu, że już nie udało mi się nim dojechać do domu i zostawiłem do wystygnięcia na parkingu.
U mnie szarpania występowały tylko i wyłączeni na dobrze nagrzanym silniku po przejechaniu ok 20-25km.
Po sprawdzeniu na kompie błędy P0087 i P1181.
Po przeczytaniu kilku postów o szarpaniu na forach stwierdziłem że sam tu nic nie zdziałam bo różne były przyczyny i rozwiązania – jak policzyłem to wyszło mi tysiak za różnego rodzaju czujniki…
Oddałem auto do seriwsu diesla w krk gdzie powiedziano mi że wtryski są do roboty. Nie bardzo mi się to uśmiechało bo auto ma dopiero 140tys. Ale po demontażu wtryskiwaczy i testach na EPS-200 dostałem wydruk z którego wyglądało że są do zrobienia. Zgodziłem się na regenerację za 1800zeta komplet. Cały serwis przeciągał się bo trwał chyba 3 tygodnie (problemy z wyjęciem wtryskiwaczy, regeneracja, problem z wgraniem nowych kodów wtryskiwaczy – przynajmniej tak twierdzili serwisanci nie byłem w stanie tego zweryfikować). Po zakończeniu auto nadal przerywało aczkolwiek inaczej niż przed regeneracją wtrysków. Kolejny krok to była wymiana regulatora/zaworu ciśnienia pliwa 0928400607 – koszt 500zeta. Razem z wtryskami 2300zł. I cieszyłem się fajną jazdą ok pół roku. Tankowałem na shellu przez ten czas i lałem do baku dodatki STP do diesla (jak nie pomogły to chociaż spalanie niższe).
Problemy powróciły, aleeee teraz pojawiają się okazjonalnie raz na 500km jedno szarpnięcie. Ostatnio miałem pożyczonego CDP+ i odczytałem błędy, był tylko jeden: P0704 (raczej za szarpanie to nie odpowiada, chyba że się mylę?)
Teraz sprawdzę czujnik ciśnienia na listwie i wtyczkę.
K0ksik a co właściwie w tej wtyczce było nie tak?
Pozdrawiam PG
krtpg jest offline   Odpowiedź z Cytatem