Odp: Świece żarowe 1.6tdci kontrolka nagrzewania zapala się na ułamek sekundy co z ty
Jak długo, to zależy jaki system jest u ciebie. W niektórych samochodach świece przestają grzać w momencie odpalenia silnika jak już pójdzie prąd z alternatora, niektóre jak silnik zapali, to jeszcze grzeją i dogrzewają temperature w cylindrze aby polepszyć zapłon paliwa, a inne jak cały czas grzejesz, a nie uruchamiasz silnika, to po pewnym czasie automatycznie czyjnik odłącza grzanie, pomimo tego że kluczyk cały czas trzymasz w pozycji grzania. KOntrolka to jest tylko informacja dla kierowcy że jak przekręcasz kluczyk na grzanie, to musisz odczekać parę sekund aby rozpocząć start silnika. Jest to tylko po to dla polepszenia samopoczucia kierowcy, a dla zielonego informacja że musi troche poczekać zanim zapali, nie tak jak w benzynowcu. Spotkałem się z takimi przypadkami, że nawet jak były spalone wszystkie 4 świece żarowe, to kontrolka normalnie po chwili gasła, silnik miał ciężki rozruch, bo żadna świeca nie grzała. Ale nie wiem czy tak jest we wszystkich, bo niestety tak dużo modeli w zyciu nie miałem.
|