View Single Post
Stary 02-10-2013, 19:38   #1
jarekmadejski
ford::beginner

Model: Focus mk2fl
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Zamek drzwi kierowcy nie zawsze reaguje na pilota.

Witam

Szukałem dokładnie takiego samego przypadku na forum i nie znalazłem.

Mam taki problem, że zamek kierowcy nie zawsze reaguje na pilota zarówno otwieranie jak i zamykanie.
Zaczęło się od tego, że na początku roku 2012 zamek zaczął skrzypieć, dodam, że mam zwyczaj podwójnego wciskania guzika przy zamykaniu. Jednak wtedy jeszcze wszystko działało jak trzeba. Pod koniec roku przeprowadziłem się i auto zaczęło stać pod chmurką, była to zima. Po miesiącu parkowania na parkingu pojawiły się pierwsze problemy, na początku z otwieraniem, potem nie chciał się zamykać. Po prostu wciskając guzik na pilocie zamek kierowcy nie reagował lub reagował po kolejnym wciśnięciu guzika. Otwieranie z kluczyka działa bez problemu. Po pierwszych problemach (styczeń 2013) rozebrałem drzwi i oczyściłem WD40 zamek, kostki oraz nasmarowałem takie plastikowe białe dźwigienki wystające z zamka. Na początku to pomogło, potem pojawiły pierwsze problemy, przyszło lato i do dziś nie miałem problemu. Dodam, że czasem wszystko jest ok, a czasem drzwi kierowcy się nie otwierają.

Teraz zmów muszę sprawdzać po dwa razy czy zamek na pewno zamknął drzwi. Czy próbować rozebrać cały zamek i go przesmarować, czy jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu?
jarekmadejski jest offline   Odpowiedź z Cytatem