Ubywający płyn chłodniczy
Co jakiś czas ubywa mi płynu chłodniczego. Jest tak, że jest 2 tygodnie ok , później nagle rano otwieram maskę i poziom jest na minimum lub lekko poniżej. W sumie dolałem tak już ok 1.5 litra od maja do października.
Pytanie czy jest to możliwe aby zapowietrzył sie układ? Czy może mam obawiać się najgorszego? Auto ma przejechane 70 tysięcy ( 1.6 TDCi, z 2007 roku ) , komputer niby też pokazał identyczny przebieg ( w sumie 2 komputery różne ) , dlatego trochę dziwne dla mnie, żeby już uszczelka poszła albo coś jeszcze gorszego.
Dlatego zwracam się z prośbą do Was - może ktoś mi coś doradzi jak sprawdzić i co sprawdzić. Szukałem jak odpowietrzyć układ chłodzenia w mojej Fieście ale nigdzie nie znalazłem ani PDF-ów z serii "Sam naprawiam" ani żadnych pomocy innych w necie, na forach innych nic. Szukałem odpowietrzników ale też nigdzie nie widzę (albo jestem ślepy ). Czy ktoś mi powie jak to odpowietrzyć profesjonalnie w miarę? Zacznę może od tego i zobaczymy co się będzie działo.
Dodam, że pod korkiem oleju nie ma żadnej musztardowej ani innej mazi, w zbiorniczku od płynu chłodzącego nic nie pływa, oleju nie bierze, olej czysty, ale jak dzisiaj rozgrzałem auto i odkręciłem korek od zbiorniczka wyrównawczego to pojawiły się delikatne pęcherzyki powietrza. CZy mam się zacząć bać czy odpowietrzenie pomoże?
Pomóżcie koledzy proszę ;/
Ostatnio edytowane przez CrazyBoy ; 04-10-2013 o 09:52
Powód: na prośbę administratora
|