Temat: [Mondeo 2000-2007] Wyskakujący "o"ring wspomagania
View Single Post
Stary 03-10-2013, 12:39   #1
Jajcynt
ford::amateur

Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
Angry Wyskakujący "o"ring wspomagania

Witam.

Mam pytanie czy miał ktoś również podobny problem z Mondkiem tak jak ja.

Ostatniego czasu bardzo często wybija mi "o"ring na przewodzie ciśnieniowym wspomagania. Tyle że nie na złączce która prowadzi do pompy wspomagania, lecz na końcówce która ma zakończenie przy maglownicy.

Auto rzyga mi płynem po całym silniku turbinie. Wyciek jest tak mocno że jak tylko "o"ring wypadnie od razu wspomagania brak i zalanie płynem nic nie daje.

Auto było już u mechanika już 5 razy. Za pierwszym razem wymienili "o"ring i się poddali, kazali wymieniać maglownice. Pojechałem do innego zrobił dokładnie to samo ale "o"ring trzymał 700 km. Powrót do mechanika by coś zrobił. Ponownie wymiana i trzymał już tyko 400 km. Następnym razem stwierdzono że może problem jest taki że musi być oryginalny "o"ring Fordowski. Zalożono koszt 35 zł i wytrzymało na parę km. Wymieniłem przewód ciśnieniowy wspomagania i już powoli cieknie. Wspomagania raz chodzi lekko raz ciężej. Nie wiem co z tym zrobić a żaden mechanik nie ma pomysłu. Maglownica niby ok bo nie widać oznak by się pociła na tyle by trzeba było regenerować. Pompa wymieniana z pompa wody ok 2 lat temu. Nie wiem co robić może ktoś miał podobny problem, bo nie dość że wspomaganie mnie dobija to jeszcze ten płyn która leciał na turbinę i silnik się wypala i kopci mi się z pod maski, a w calym samochodzie śmierdzi spalonym płynem. Mam obawy w ogóle ruszać się gdzieś tym samochodem a chciałbym mieć już w końcu to z głowy. Może ktoś pomoże.

z góry dzięki
Jajcynt jest offline   Odpowiedź z Cytatem