Temat: [Grand C-MAX 2010-2015] Felga stalowa na zimę?
View Single Post
Stary 06-10-2013, 20:20   #9
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Felga metalowa na zimę?

ta ja kilka punktow od siebie dodam:

1. felgi aluminiowe, o ile nie sa chinskim g#%m, bez problemu wytrzymuja zime. wystaczy o nie odpowiednie dbac. a jak nie bedziesz, to moze po 10 latach bedzie to widac...
2. koszt jednej felgi stalowej zwyklej to ~200zl, caly zestaw - 800zl. zestaw stalowych strukturalnych - 1100zl. jezeli nie uszkodzisz zadna felge, jestes 800-1100zl w plecy i to jeszcze jezdzisz bez kolpakow, ktore za zestaw kosztuja od 100zl az po 350zl na strukturalne. chyba potrafisz sam policzyc, co jest taniej - kupic jedna rozwalona felge aluminiowa za 400zl czy caly zestaw felg za 2-3x wiecej.
3. felgi 16" ktore masz maja na tyle wysoki profil, ze naprawde trzeba byc noga, by je uszkodzic zima.
4. z szukaniem felg fabrycznych nie ma problemu.
5. przekladaniem opon na felgi mozna je oczywiscie uszkodzic. jezeli jest to robione 20x w miesiacu. opony na aucie nie wytrzymaja dluzej niz 3 sezony... nigdy sie nie spotkalem z tym, by u dobrego oponiarza doszlo do uszkodzenia opony czy felgi. no chyba ze ktos sam w domu sobie bedzie przekladal lub chcesz jak maniak przekladac opony 10x za zime, bo temperatura spadla o 2C co uwazam ze jest minimum dziwne...

co z robisz ze swoja kasa to twoja sprawa. ja mam na lato 17" felgi, na zime 16" stalowe strukturalne - kupilem je tylko dlatego, ze zestaw dobrych zimowych opon 215/50 R17 kosztowal wiecej albo prawie tyle samo, co felgi strukturalne z kolpakami i oponami 205/55 R16 - zwykle stalowki bez kolpakow bylyby o wiele tansze. w innym przypadku kupilbym tylko opony i jezdzilbym na aluminiowych, po nawet 215/50 R17 to na tyle baloniaste opony, ze uszkodzic je jest praktycznie nie mozliwe.

jak bys mial 235/40 R18, to bym ci jak najbardziej polecal stal lub mniejsze aluminiowe felgi na zime (sa producenci, ktorzy roba specjalnie felgi aluminiowe na zime), ale w przypadku R16 na twoim aucie jeszcze raz - szkoda kasy.

ps: stalowki tez zima cierpia - po kilku sezonach tez sa do wywalenia.

Ostatnio edytowane przez Atlis ; 06-10-2013 o 20:25
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem