Temat: [Mondeo 2000-2007] Rytmiczne buczenie w lewym kole
View Single Post
Stary 06-10-2013, 22:43   #1
kumaarek
ford::amateur

Imię: Arek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2005
Unhappy Rytmiczne buczenie w lewym kole

Witam wszystkich. W moim mondeo ponad pół roku temu zaczął dobiegać dziwny dzwięk na 100% z lewego przedniego koła. Dźwięk jest rytmiczny. Jak jadę to powstaje tylko w jednym punkcie podczas obrotu koła. Dlatego pierwszą myślą była tarcza hamulcowa bo również czułem bicie na pedale przy hamowaniu i kierownicy. Jak zajrzałem okazało się ze powstała rdza na klocku i nie mógł się swobodnie poruszać-zjadło mi klocki. Wymieniłem tarcze i klocki bicie ustało a ten dźwięk NIE. Później musiałem wymienić maglownicę więc wymieniłem końcówki drążków i zauważyłem, że sworzeń i łącznik jest do wymiany wiec wymieniłem już po obu stronach. Wymieniłem również gumy na stabilizatorze. Na początku objawów słyszałem ten dźwięk tylko podczas zakrętów a teraz to praktycznie cały czas. Wymieniłem nawet łożysko i dźwięk jakby zniknął ale niestety tylko na 2 dni. Zauważyłem ze felga ma kształt trochę jajkowaty- podniosłem auto włączyłem silnik na 4 biegu i wyraźnie było widać bicie. Wymieniłem felgi-na używki ale nie mają bicia-razem z nowymi oponami. I NIC. Dźwięk się nasila. Sprawdziłem wszystko czy nic nie ociera i nic i nie wiem dlaczego to "tarcie" jest tylko w jednym punkcie obrotu koła. Dodam że na podniesionym aucie nic nie słychać- tylko podczas jazdy. Wymieniłem całe zawieszenie zostały tylko tuleje na wahaczu i amortyzator. Miał ktoś taki przypadek albo pomysł?
kumaarek jest offline   Odpowiedź z Cytatem