Odp: Uszkodzone wtryski ? 2.0 benzyna
Problem rozwiązany, teoria gazownika obalona ...
Przyczyną szarpania nie były wtryski benzynowe lecz tylko kable zapłonowe.
W momencie jak gazownik ustawił 1 i 3 wtrysk gazowy włączony a 2 i 4 wtrysk benzynowy silnik otrzymywał dawkę gazu i benzyny pół na pół.
Jedynie w tej konfiguracji auto jechało dobrze bo 2 i 4 kabel wysokiego napięcia miał przebicie a chodząc na benzynie silnik nie odczuwał tak tego jak na gazie.
Wymiana na nowe 2 i 4 kabla by wystarczyła, jednak na sztuki nowych nie da się kupić więc wymieniłem wszystkie i jest idealnie. Świece w tym momencie wykluczam bo jedzie w porządku.
Także problem rozwiązany, jedynie nurtuje mnie nadal wskazanie komputera 12l /100 ponieważ, wskazania są takie same czy to na gazie czy na benzynie. Obliczyłem, że na 100km spali na różnej trasie spokojną jazdą jakieś 11 l gazu, więc nie chce mi się wierzyć, że komputer pokazuje prawdę, przyczyna leży gdzieś indziej, ale gdzie to magia dla mnie.
Na moje oko komputer jakoś wylicza sobie tą średnią spalania z przejechanego dystansu, prędkości i obrotów silnika - moje stwierdzenie czysto teoretyczne, mogę się mylić. Gdzie leży błąd wskazania - tego niewiem jeżeli niby pokazuje prawidłowo obroty kilometry i prędkość.
|