Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 10-10-2013, 16:13   #1255
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Witam Szanownych Kolegów (i Koleżanki, jeżeli tutaj są)

Od dłuższego czasu śledzę na tym forum przede wszystkim wątki dot. udoskonaleń Mondeo MK4. Pierwsze, z sukcesem dokonane zmiany elmconfigiem, mam już za sobą. Teraz jestem w przededniu zamienienia radia Sony 1CD na Sony 6CD. Wymiana radia, w zasadzie, została wdrożona w życie jako plan „b” po… przeczytaniu tego wątku.
Moim celem był łatwy i szybki dostęp do jak największej możliwej ilości plików mp3 w trakcie jazdy. Jednym z rozwiązań była zmiana modułu BT/VC na BT/VC/USB. Ale okazało się, że nie mam w samochodzie kompatybilnych elementów (chyba?) takich, jak zegary i radio. Dlatego wybrałem rozwiązanie z wymianą radia na takie, które ma zmieniarkę (6 płytek z mp3, to już lepszy wynik, niż jedna).
W między czasie zauważyłem jednak, że wybieranie numeru telefonu z długiej listy, nawet jeżeli ma się conversa, nie jest zbyt komfortowe w czasie jazdy. No więc spróbowałem pobawić się wybieraniem poprzez VC, ale jakoś nie mogę dogadać się z tą panią mówiącą po angielsku.
Dlatego mam pytanie do Was (m. in. do Kolegów tedi_k i mayak, którzy mają za sobą już obszerne doświadczenia w tym temacie) – czy jeżeli wymienię posiadany moduł BT/VC (8M5T-19G488 ) na BT/VC/USB (CS7T-14D212) „gadający” po polsku, to funkcjonalność BT i VC będzie w pełni dostępna? A jeżeli jest to możliwe, to na jakie jeszcze inne kwestie powinienem zwrócić uwagę (np. po czym rozpoznać, że dany model CS7T-14D212 „gada” w j. polskim?)
Mój Mondeo jest z kwietnia 2008 roku, zegary (convers+) mają wgrany firmware 0815, a radio (jeszcze Sony 1CD) jest z marca 2008 roku i ma firmware 02-05-44.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam.
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem