Temat: [Mondeo 2007-2014] Program konfiguracji - ELMconfig
View Single Post
Stary 10-10-2013, 23:50   #263
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Program konfiguracji - ELMconfig

Kiedyś jednej użytkowniczce Focusa włączyłem przy pomocy ELM-FF2 autoryglowanie drzwi oraz towarzyszące temu dodatkowe funkcje ...i trochę jej pozazdrościłem, że to wszystko można tak precyzyjnie skonfigurować w foczce...
Kilka tygodni później, przy pomocy elmconfiga, włączyłem automatyczne ryglowanie drzwi w swoim samochodzie. Ale po doświadczeniach z moim poprzednim Mondeo (MK3) myślałem, że drzwi po odryglowaniu przez wysiadającego pasażera i ponownym ruszeniu, nie zaryglują się już automatycznie.
I wtedy przeczytałem w którymś wątku, że w Mondeo też można przy pomocy elmconfiga włączyć dodatkową funkcję automatycznego blokowania drzwi po otwarciu (auto relocking). Miałem już wgrać do BCM-a nową konfigurację uruchamiającą tą funkcję ...ale nie zrobiłem tego, bo przypadkowo odkryłem (i mocno się zdziwiłem), że auto relocking, jakimś magicznym sposobem działa, pomimo tego, że opcja ta nie jest włączona w CCC!
Zauważyłem też, że mam kilka innych ustawień w CCC, tak jakby nie skonfigurowanych, pomimo tego, że przecież mam te elementy na wyposażeniu i to nawet działające (dlatego właśnie zwlekałem z użyciem elmconfiga w swoim samochodzie, bo myślałem, że nie potrafi prawidłowo odczytać konfiguracji).

Czy ktoś też ma taką sytuację, że ustawienia w elmconfigu nie przekładają się na stan faktyczny fabrycznego wyposażenia samochodu?
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem