View Single Post
Stary 11-10-2013, 19:28   #1
fifson_mk4
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 1997
Domyślnie Plan modyfikacji silnika - wzrost mocy 1.25 16v 75km

Witam wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem forum.
Posiadam Forda Fiestę mk4 1.25 16v 75km. Poczciwe i miłe autko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak pokrótce to jestem jego trzecim posiadaczem od nowości, auto pochodzi z Niemiec. Miałem to szczęście, że mechanicznie jest dobrze utrzymana.
Od lipca 2013 jest założona w niej sekwencja.
Przechodzę do sedna sprawy.
Czytałem trochę wypowiedzi na forach (link podam poniżej) i chciałbym prosić o pomoc w ułożeniu spójnego plany modyfikacji silnika do podniesienia jego mocy.
Zacznę od tego, że według wypowiedzi innych użytkowników tego auta, moc można tu podnieść na kilka modyfikacji. Szybko wnioskując to co czytałem na necie, mam wstępny plan (który mam nadzieję, że nie spotka się z krytyką lecz z pomocą aby stworzyć coś spójnego co naprawdę zwiększy moc w Fieście).
Pokrótce:
1. modyfikacja układu dolotowego - stożek, tunel cieplny (takie ułożenie filtra stożkowego aby powietrze miało krótką drogę i się szybko nie ogrzało).
2. zrobienie przepływki - montaż przepłwomierza z Forda Pumy; przeróbka przepływomierza-przepustnicy(...?) tak aby otwierała się w całości;
3. modyfikacja układu wydechowego na przelotowy oraz montaż kolektora 4-2-1 (tu nie wiem o co chodzi i nie czytałem dużo o tym - to do końca nie wiem o co chodzi).
Pomóżcie mi zrobić spójny (ale sprawdzony plan ) modyfikacji,
który wyglądałby podobnie do powyższego ale oczywiście byłby bardziej rozbudowany i dokładniejszy (mówi co, jak, i w jakiej kolejności najlepiej zrobić).
link poniżej:
http://www.fiestaklubpolska.pl/forum...er=asc&start=0
Proszę o wyrozumiałość i czekam na pomoc w zrobieniu planu na stworzenie małego niepozornego ale bardzo zwinnego autka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 29-09-2023 o 12:36
fifson_mk4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem