View Single Post
Stary 12-10-2013, 19:45   #1
Arys
ford::amateur

Imię: Ryś
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
Domyślnie Kontrolka świec żarowych miga cały czas.

Witam
Mondeo 2.0 2001 TDCI Ghia
Na wstępie chcę przekazać iż przeczytałem już kilkadziesiąt tematów na różnych forach i niestety w szczegółach z moim problemem nie pokrywa się żaden.

Podczas trasy zaczęła migać magiczna sprężynka, objawy:

-silnik nie gaśnie i nie traci dużo na mocy.
-na ciepłym silniku odpala idealnie i wogóle nie czuć , że auto ma jakikolwiek problem
-na zimnym przy temperaturach 15 stopni na dworze zapala po 2-3 próbach
-poniżej 15 stopni trzeba grzać świece kilkukrotnie i rozkręcać go dość długo by ruszył (na zmianę zaskakuje na 1 sekundę i kręci 2-4 sek na rozruszniku co raz szybciej i dopiero po dłuższym czasie zapala)
-po odpaleniu na zimnym jest chwilowy problem ruszenia z pierwszego lub drugiego biegu (dławi się) później przez kilka minut jazdy czuć delikatne dławienie sie auta po czym gdy silnik się rozgrzeje autko pracuje niemal idealnie z delikatnym spadkiem mocy
-sprężynka jak zaczęła migać tak miga już kilka dni

U kolegów z podobnymi problemami sprężynka zapalała się powyżej określonej granic obrotów i gasła po wyłączeniu auta, wogóle się nie powtarzała lub auto gasło podczas jazdy.

Nie mam na razie możliwości podłączenia auta pod komputer lecz chcę już się przygotować na ewentualne koszty naprawy. Nie ukrywam też, poniekąd wolałbym ustrzec się od "fachowego mechanika" twierdzącego, iż wtryski mam do regeneracji a koszta przerosną samochód.
Arys jest offline