View Single Post
Stary 13-10-2013, 15:21   #17
in9vesto
ford::amateur

Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Witam

Wczoraj wymieniłem termostat na nowy z temperaturą otwarcia 74 stopnie. Dzisiaj trasa około 50 km i póki co wskazówka temperatury na środku. W trybie serwisowym, max uzyskana temperatura wyniosła 104 stopnie przy prędkości około 160 km/h i odpuszczeniu gazu, następnie szybko spadła do 100 i w tej okolicy się utrzymywała. Chłodnica wreszcie zaczęła się nagrzewać <hura> Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam nadzieje, że to koniec moich problemów z przegrzewaniem się focusa bo męczyłem się około 2 miesiące i przez ten czas zrobiłem prawie 5 tys kilometrów, co mogło się odbić na kondycji silnika. Jeśli chodzi o czujnik temp. to nic z nim nie robiłem, a na początku obwiniałem właśnie jego.
Oczywiście nie chcę zapeszać, dlatego na otwarcie szampana poczekam jeszcze kilka dni. Mam jeszcze jedno pytanie, nigdzie nie mogę się doszukać prawidłowych wskazań temperatury z trybu serwisowego. Jakie powinny być? jaki zakres temperatur jest prawidłowy dla w pełni sprawnych fok, zarówno z lpg jak i bez? Czy ktoś może podać takie informacje?
Oczywiście jeżeli ktoś ma jakieś pytania do mnie, zachęcam do konsultacji. Mi w zdiagnozowaniu problemu bardzo pomogły Wasze wpisy na tym jak i na innych forach.
in9vesto jest offline   Odpowiedź z Cytatem