Temat: [Mondeo 2007-2014] Drgania, mrowienie kierownicy.
View Single Post
Stary 15-10-2013, 11:08   #1
pyrekpila
ford::amateur

Imię: arek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Drgania, mrowienie kierownicy.

Witam. Od zeszłego roku posiadam mondeo 2.0 tdci z 2009r. Auto kupiłem od teścia, który był pierwszym właścicielem i nakulal ty samochodem bezproblemowo 162.000.km. Po zakupie, kupiłem od razu komplet zimówek debica frigo hp które zostały założone na oryginalne felgi forda o rozmiarze 16 cali. Wyważono koła, założono na auto, zrobiłem jeszcze przegląd techniczny gdyż ten akurat się kończył. Mieszkam w Munchem więc miałem 900 km przed sobą, ruszyłem w drogę wszystko było ok. zrobiłem trasę w zasadzie bez większych zastrzeżeń jedyne co przy prędkości ok 140 km występowało delikatne jakby mrowienie w kierownicy uznalem ze trzeba jeszcze raz wyważyć kola i będzie ok. Wyważyłem kola 4 sztuki, jednak nic to nie pomogło. Po zrobieniu ok 2000 km ni stad ni z owąd zaczęły sie drgania od ok 100-110 km/h naprawdę delikatne do ok 140km/h z tym mrowieniem później zanikało. I tak po serii wywazen, przekładania kol, ustawianiu geometrii przejeździłem cale lato. W miedzy czasie wymieniłem tarcze i klocki na zimmermany stare były już cienkie i ciut krzywe, jednak i te tarcze się pokrzywiły delikatnie z czasem od tych drgań wiec wymienili mi to w ramach reklamacji na nowe. Na chwile obecna mam założone stalowe felgi od innego mondeo na praktycznie nowych zimówkach problem jest dokładnie taki sam. Jak na alufelgach z letnimi czy zimowymi oponami. Nie wiem, sprawdzę jeszcze bicie piasty za tydzień jadę na urlop do polski. Jeśli macie jakieś pomysły co możne powodować te drgania, będę wdzięczny na podpowiedzi. Z góry dziękuje.
pyrekpila jest offline   Odpowiedź z Cytatem