Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 15-10-2013, 13:50   #890
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał Tomciooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Doświadczenia nie zamierzam mieć z całorocznym.
Zimowe w naszym klimacie musza być miękkie w niskiej temp.
Letnie musza byc twarde by auto nie pływało jak po maśle w lecie.

Jakie sa te 4season??
Tak zaawansowane ze zmieniaja charakter mieszanki zaleznie od temp?? ;-)

Jak słusznie napisano wyżej. Może w UK mają sens takie opony.
Ps. Dla mnie nie ważne jak kto jeździ, jakie ma preferencje. Ważne by mieć najlepszą opone na dane warunki na jaką nas stać.
Opona to najważniejszy element bezpieczeństwa.
Moim zamiarem nie jest przekonywać innych, że opona wielosezonowa jest najlepszym wyborem (bo tak nie jest).
Niestety z Twojej wypowiedzi jednoznacznie wynika, że nie masz żadnego doświadczenia praktycznego z tego typu oponami i swoje wypowiedzi opierasz wyłącznie na zasłyszanych opiniach.
Ja wiem jakie są zalety i wady GY 4 Seasons bo jeździłem na nich zarówno w lecie jak i zimą w głębokim śniegu i stąd mój świadomy wybór. I nie jest też tak, że jeżdżę swoim autem tylko do kościoła, czy marketu jak było wspomniane.
I jeszcze jedno: nawet najlepsza opona (nawet taka, na którą Cię stać) dostosowana do danych warunków nie zastąpi myślenia na drodze i umiejętności przewidywania. Trzeba umieć zdystansować się do marketingowego bełkotu i kierować się zwyczajnym rozsądkiem.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem