Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 16-10-2013, 16:46   #1283
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Radio oczywiście potencjalnie może mieć podniesiony firmware IDSem - jest taka opcja w reprogramowaniu modułów. Na razie nie widziałem, aby IDS znalazł lepszy firmware do radia, ale kto wie.
O tym właśnie pisałem kilka postów wyżej. Opis znalazłem tutaj:

http://forum.fordclubpolska.org/show...2&postcount=11

Ale odnoszę wrażenie, że może to tylko dotyczyć Soniaków 1 generacji.

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Twój 488 ma BT Audio (steaming po BT)? jeśli tak, to sprawdź balansem lewo-prawo w telefonie
Sprawdziłem czy działa A2DP ...i nie działa.
Telefon ma obsługę tego standardu i nie było słychać włączonej muzyki po zestawieniu połączenia z modułem BT. Wystarczyło jednak rozłączyć telefon z BT i głos pojawiał się na głośniku telefonu lub na słuchawkach. Tak więc na głośniki radia nic nie wchodziło. Nie wiem tylko czy to wina modułu BT, czy Soniaka.
Gdzieś tutaj było napisane, że niektóre 488 nie obsługują A2DP i jest to uzależnione od wersji firmware. Mój moduł ma oznaczenie: 7S7T-19G488-AE.
W Soniaku niestety nie znalazłem żadnego ustawienia, które pozwalałoby na odgrywanie transmitowanej poprzez BT muzyki (instrukcja obsługi radia też na ten temat milczy).

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...wiązka modułu BT raczej do przerobienia. Czy auto ma wejście AUX? Jeśli tak, to przeróbka wiązki jest w miarę prosta,...
Tak, ma. I to nawet działające, pomimo faktu, że w CCC nie jest ustawiona żadna wartość przy tym parametrze - pisałem ogólnie o tym kilka dni temu w wątku o elmconfigu.
A wiązka raczej na pewno jest mono, więc jest do przerobienia. Czy jest jakiś sprawdzony schemat takiej przeróbki?

Na szczęście ze zdjęć modułu 212 wynika, że do USB potrzebny jest standardowy kabelek z wtyczką mini USB (chyba, że to tylko tak podstępnie wygląda…)

Pozostaje jeszcze kwestia Soniaka: mój jest na jedną płytkę CD i jest z marca 2008 r. Mam również możliwość zamontowania Soniaka 6CD z listopada 2007 r. Jednak po przeczytaniu tego i innych pokrewnych wątków, okazuje się, że są małe możliwości upgrade firmware w tych radiach (obecne w urządzeniach zaczynają się od 02-xx-xx i nie będą działały z USB). Dlatego powinienem znaleźć radio z firmware zaczynającym się od 05-04-xx. Ale z tym jest problem, bo wielu sprzedawców za szczyt możliwości uznaje podanie P/N radia lub zdjęcia naklejki, na której on jest. Tyle tylko, że kompatybilność z 212 zależy od wersji firmware, której nikt nie podaje, bo ...radia są zdemontowane i nie można tego w łatwy sposób sprawdzić, a i pewnie nie wszyscy sprzedawcy wiedzą gdzie się to sprawdza. Sytuację dodatkowo komplikuje różnorodność podmodeli Soniaków. Te, do których ja mam dostęp, to:

7S7T-18C939-AF
CD3XX-CDI-ISLAND-GGDS
CDX-FS34XAF

oraz

7S7T-18C939-BF
CD3XX-CD6-ISLAND-GGDS
CDX-FC34XBF

Zakładając, że interesują mnie tylko te z końcówką GGDS i głównie ze zmieniarką 6CD oraz, że pomijam wszystkie z końcówką KW2000 i z serii „audiophile”, to mam taki wybór:

7S7T-18C939-BE
CD3XX-CD6-ISLAND-GGDS
CDX-FC34XBE

8S7T-18C939-MB
CD3XX-CD6-ISLAND-GGDS
CDX-FC34XMB

8S7T-18C939-MD
CD3XX-CD6-ISLAND-GGDS
CDX-FC34XMD

Te dwa ostatnie są z DAB-em.
Czy będą one działały bez podłączenia drugiej, „cyfrowej” anteny, której nie mam?
Do analogowej, podobno, wystarczy jakaś przejściówka.

Znalazłem jeszcze takie:
CDX-FC34XDA
CDX-FC34XDB
CDX-FC34XME (z DAB-em)
ale odnoszę wrażenie, że są jakieś niszowe.

A może powinienem zrezygnować ze zmieniarki i poszukać takiego Soniaka jak niżej (czy jest taki model, ale bez DAB-a?)
BS7T-18C939-DC
CD345-MCA
HCD345DC

Ponieważ, jak widać powyżej (a pewnie nie jest to pełna lista), jest z czego wybierać, to prośba o wskazanie jaki part no., model i sony item number powinien mieć Soniak (najlepiej ze zmieniarką 6CD) działający z BT/VC/USB typu 212.

Sorki za długość posta, ale temat, niestety, nie jest prosty…
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem