Cytat:
|
Moja regulacja fotela również nie działa.
Silniczek pracuje ale śruba się nie obraca.
Chciałem odpiąć od stelaża fotela ten element w który wrkęca się śruba i ręcznie obrócić go obniżając fotel.
Ściągnąłem spinkę z ośki na której jest to umocowane ale zejść nie chciało.
Odniosłem wrażenie że po przejściu przez otwór elementu ośka ma wiekszą średnicę i nie da się tego zdjąć - po co tylko wtedy spinka.
Na Allegro widziałem taki siłownik wyjęty z samochodu więc jakoś musi dać się to zdjąć.
Poniżej zdjęcia a który element i które mocowanie mi chodzi
|
Jestem po wymianie całej ośki w [mk2] i wiem o czym piszesz - po wyjęciu bolca z przodu silniczka ,podnieś fotel i podłóż klocek drewniany aby fotel nie opadał odpinasz spinkę i lekko bujając prawo lewo powinien lekko wyjść cały mechanizm ( tak w całości jak na pierwszym zdjęciu ) i usprawniając manual z początku tego wątku ( za który wielkie dzięki
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :
Jak wcześniej obiecałem w kilku punktach opisuję jak wyjąć siłownik regulujący fotel kierowcy.
1. Wyjmujemy pokrętło regulujące oparcie.
2. Zdejmujemy plaskikową osłonę fotela w tym celu:
- z tyłu fotela odkręcamy jedną śrbkę mocującą obudowę
- z przodu przymocowana jest za pomocą plastikowego wcisku z opaską ściskającą ( można się pomęczyć i go wyciągnąć lub poprostu przeciąć opaskę)
3. Odłączamy siłownik "od prądu" wypinając go z kostki.
4. Wybijamy bolec (najlepiej do środka - nie wiem dlaczego się męczyłm i wybijałem go ze środka na zewnątrz) i odkręcamy trzy śróbki (jak było już opisane na forum klucz 6 za mały 7 za duży, mi udało się je odkręcić szczypcami)
5. Siłownik mamy w ręku bez odkęcania fotela.
po punkcie 4 należy zdjąć tę spinkę i wyjąć cały mechanizm i te nieszczęsne śrubki 6,5 można wykręcać na stole a nie w kucki przy samochodzie .Jeszcze jest jeden myk - ośka z gwintem śrubowym ma zabezpieczenie o którym nikt nie pisze i ja Głupi
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.wykręcając na chama uszkodziłem to zabezpieczenie ( zabezpieczenie przed wykręceniem się ośki z mechanizmu ) ale dało się zastąpić przeciętą podkładką
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś będąc taki "Mądry" jestem w stanie całą operację ( mając gotową ośkę z allegro za 105 zł z przesyłką ) zrobić to w 30 min .
UWAGA ! WYSTĘPUJĄ DWA RODZAJE ŚRUB 120MM I 160MM Sprawdzić przed zakupem !!
Pozdrawiam