Cytat:
|
UWAGA 2
sprawa nie związana z nową wersją programu, ale jego dotycząca: w niektórych przypadkach (dotyczy sterowników SID202/SID206), przy aktualizacji softu PCM konieczna jest inicjalizacja immobilizera (ponowne sparowanie zegary-PCM)
|
i jeszcze:
"
Cлетают не ключи, а привязка PCM к HEC.
Это происходит только на определенных SID206 - со старой прошивкой.
По этому поводу был TSB.
Скорее всего это связано с тем, что структура еепрома меняется начиная с какой-то версии прошивки."
czyli w SID206 ze starą wersją softu, przy wgrywaniu nowszego softu, zmienia się struktura wewnętrzna programu w PCM i wtedy następuje utrata powiązania zegary-PCM konieczna dla immobilizera.
był ponoć jakiś biuletyn techniczny (TSB) na ten temat
Rosjanie twierdzą, że problem dotyczy tych part numberów, ale ja Ci nie zagwarantuję:
7M51-12A650-AUD
7M51-12A650-AUE
7M51-12A650-AUH
7M51-12A650-BCB
7M51-12A650-BCE
Cytat:
|
Mam ogromną prośbę mam C-maxa 2009 titanium 2.0pb i chciałbym aktywować dds (czujniki ciśnienia kół oparte na czujnikach i pompie esp/abs)czy mogą koledzy opisać jak to włączyć tak bardziej szczegółowo....
|
Opiszę tak jak ja to rozumiem, ale nigdy tego nie robiłem, więc nie daję gwarancji (Tadeusz potwierdzasz?)
1. aktywujesz DDS w zegarach i w BCM - proste
2. odczytujesz do pliku vid-block i cały firmware w PCM
3. w vid-blocku zmieniasz rodzaj nadwozia z c-max na ff2 (np. na kombi), przy okazji, jeśli nie masz, to zaznacz sobie obecność tempomatu ('integrated ...')
4. zapisujesz cały firmaware ze zmodyfikowanym vid-block'iem do PCMa
5. w BCM->procedures robisz reset vehicle configuration data