View Single Post
Stary 22-10-2013, 21:33   #23
lukash13
ford::amateur

Model: focus
Silnik: 1,8
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Wymiana filtra paliwa

Jestem właśnie po stresującej samodzielnej wymianie w moim Fokusie 2005. Wczoraj zabawiłem się w ASO wymieniłem olej z filtrem, filtr powietrza i na koniec zostawiłem sobie paliwowy (60 tyś od poprzeniej wymiany) Wszystko ładnie nowy filtr, zalewankko paliwem zapalam sprzątam graty a tu nagle foczka brum brum stop. Oczywiście zapowietrzył się mimo że strzykawką dolewałem ON. Kręcenie do oporu, luzowanie wtrysków, i na koniec PLAK. I dobrze że bateria padła bo ja bym padł przy tym aucie. W pracy poświeciłem trochę czasu i pytając wójka Google znalazłem sposób jak sie później okazało skuteczny. Po robocie wpadam go garażu, wcześniej zalatwilem ręczny zbiornik podciśnieniowy do wypompowywania paliwa z kosiarek itp Made in China. Podłączylem do przelewewu ( z pompy i zasysałem. Tłoczek rozgrzał sie do czerwoności. W przeźroczystej rurce na początku leciały bombe a po tem już czysty ON. Więc szybko przewód na króciec i i ogień do stacyjki. 5 sec i trach zapalił. To już mój 2 przypdek przy wymianie filtra że wszystko sie zapowietrzyło (wtedy zadziałał mechanior, luzował wtryski a ja ogień ze stacyjki, w rezultacie akumulator szrot a zapach ropy pozostał na rok) Z doswiadczeń swoich i innych morał taki że praktycznie nie da sie wymienić filtra paliwa bez odpowietrzania. Więc jesli ktoś sie na to decyduje musi sie z tym liczyć
lukash13 jest offline   Odpowiedź z Cytatem