Temat: [Mondeo 2007-2014] 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników
View Single Post
Stary 23-10-2013, 19:52   #470
kryzys
ford::average

Imię: Tomek
Model: VW
Silnik: Pb
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników

Cytat:
Napisał dawid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a rozbierał ktoś drzwi przednie od strony kierowcy???
Jesli tak to prosiłbym o jakis opis.
Odkręcasz śruby na około tapicerki (chyba jest ich 6 po 2 na bokach i spodzie), wyciągasz zaślepkę z klamki i odkręcasz śrubę. Musisz jeszcze wyciągnąć "srebrny" ozdobnik z uchwytu do zamykania drzwi i wykręcić 2 śruby torxem.
Teraz musisz wyciągnąć obudowę małego głośniczka w miejscu gdzie jest lusterko. Cały ten plastik ciągniesz w płaszczyźnie szyby lekko do góry i w stronę tyłu samochodu (przy założeniu że drzwi masz zamknięte). On jest zamocowany na zatrzaskach i się zsuwa. Jak ściągniesz całą tą obudowę z głośniczkiem to wyciągnij plastik z za klamki. Tapicerkę podnosisz do góry i cała bez problemu i wysiłku schodzi z drzwi. Poodpinaj wtyczki z drzwi (panel sterowania szybami), z modułu, delikatnie jakimś małym nożykiem na dole drzwi odczep wygłuszenie od nich przecinając tą masę - ona potem sama sie połaczy jak się ją dociśnie. Mniejwiecej na środku powinien być silniczek z szyną od szyby, odepnik wtyczkę. Sprawdź szynę, popsikaj wszystkie wtyczki wd albo cx przetrzyj szmatą, poczekaj aż powysychają, pospinaj wszystkie wstyczki i zrób próbę. Jak dalej nie działa tak jak powinno to posprawdzaj dokładnie cały mechanizm z szyną i sprawdź czy nie trzeba skasować błędu z modułu.

PS. czy nie pokazuje ci przypadkiem błędu z modułu drzwi typu "przewód zwarty do masy" ? Jak tak to na 100% są to wtyczki do przeczyszczenia bo pewnie któraś zawilgła.

Miałem w tylnych prawych drzwiach taki przypadek że jak opuściłem szybę do połowy to nie chciała się podnieść a jak już się podniosła po 30 minutach bawienia się przełącznikami i obstukiwaniu drzwi to już się nie opuściła. Odłączanie aku i programowanie szyby nic nie dało, rozebrałem drzwi przeczyściłem wszystkie wtyczki w drzwiach przy użyciu cx-80 i działa bez problemu do tej pory.

JEDŹ BEZPIECZNIE ! 1.8 TDCI - 220 km/h

Ostatnio edytowane przez kryzys ; 23-10-2013 o 19:57
kryzys jest offline   Odpowiedź z Cytatem