Temat: [Transit 2000-2006] Jak mają być ułożone linki w skrzyni ?
View Single Post
Stary 23-10-2013, 21:47   #6
zarza21
ford::amateur

Model: transit
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Jak mają być ułożone linki w skrzyni ?

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź ,jednak nie dawało mi to spokoju i zaraz po napisaniu postu wybrałem się pod transita i zrobiłem wszystko według Twoich wskazówek. Od razu mi coś nie pasowało ,gdyż drążek zmiany biegów ułożyłem w pozycji neutralnej i zabrałem się za wkręcenie śruby blokującej ,ale nie dało się. Otwór w blaszce przytwierdzonej do drążka nie pokrywa się z miejscem do wkręcenia śruby (ktoś musiał cos tam grzebać i dokrecając tą blaszkę chyba przesunął ją w złą pozycję.
Naciągnałem całość ,aby się zgrało i wkręciłem śrubę ,wyregulowałem i efekt...
1 i 2 wchodzą ,reszta nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ustawiłem drążek w pozycji neutralnej ,sprawdziłem wybieram czy znajduje się w pozycji neutralnej i bez wkręcania śruby ,delikatnie zdjąłem klipsy ,wyregulowałem i znowu szok, ale pozytywny.
Wszystkie biegi wchodzą ,co ważniejsze 2 i wsteczny ,wkońcu czuć w którym miejscu się znajdują i czuć ,że wskakują na miejsce.
Jeszcze raz dzięki za pomoc i opis regulacji !!!

Teraz z innej beczki ,nie chcę otwierać kolejnego tematu. Czy jeżeli podczas puszczania gazu czuję dość mocne szarpnięcie ,jest to efektem zużycia tych sprężynek w sprzęgle ? (sory za nie fachowe wyrażenia ,ale na mechanice itp znam się prawie tyle co nic)

Następna rzecz - w momencie wciśniecia mocniej gazu np. zaraz po zmianie biegu słychać dziwny odgłos ,jakby coś się tarło ,ślizgało ,jakby zgrzyt. Nie wiem co to może być ? sprzęgło ,jakieś przełożenie napędu ,przekłądnia?
zarza21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem