Temat: [Mondeo 2000-2007] migające kontrolki esp i abs
View Single Post
Stary 25-10-2013, 13:58   #1
crimen76
ford::beginner

Model: mk3
Silnik: tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie migające kontrolki esp i abs

Witam
]ako, że jestem nowy więc witam wszystkich i pozdrawiam.

swojego mondeo kupiłem w sierpniu tego roku, samochód z pewnego źródła oryginalny przebieg 110tyś.
Do października wszystko było ok, gdy przyszły opady i wilgoć zaczęły się razem zapalać kontrolki abs i esp, na chwilę potem gasły, czasami się zapalają po włożeniu kluczyka i gasną, czasami gasną po odpaleniu, czasami nie gasną a gasną podczas jazdy. Podczas jazdy potrafią się zapalić i zgasnąć po 10 minutach(często zapalają się na 20 sekund gasną na minutę i zapalają się ponownie a czasami jest spokój prze dłuższy czas) jak stoję na światłach potrafią się zapalić i po ruszeniu zgasnąć.(albo na odwrót)
Samochód był podłączony do kompa KTS bosch jakiś błąd był nie odnośnie esp czy abs ale żaden nie pokazywał na uszkodzony któryś czujnik przy kole. po wykasowaniu błędów kontrolki zgasły. po odpięciu kompa i przekręceniu kluczyka zapaliły, się po podpięciu ponownie kompa nie pokazało żadnego błędu. Po wyjeździe z warsztatu po jakimś czasie zgasły i po ponownie się zapaliły. W dniu dzisiejszym od rana się palą i nie zgasły podczas dojazdu do pracy ok 5km(padał w nocy deszcz).
Jak zapalą się kontrolki abs nie działa jak gasną działa(esp pewnie też nie działa). Innych objawów brak, napięcie na akumulatorze na włączonym silniku 14V. wtyczki od czujników oglądałem i pryskałem kontaktem.
Czy zdejmować tarcze i patrzeć na czujniki, bo za bardzo nie wiem co to może być.
Pozdrawiam Wojtek

Ostatnio edytowane przez crimen76 ; 26-10-2013 o 10:01
crimen76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem