Odp: Jak podłaczyc kamere cofania
Ja podłączyłem kamerę w kudze I w małej klapie w miejscu lampki cofania.
Kabel przeprowadziłem w szczelinie między szybą a klapą.
Może nie jest to profesjonalne rozwiązanie ale uznałem, że efekt będzie lepszy niż rozrywać nity a potem kombinować.
Dwa przewody udało się bez problemu tak wcisnąć, że ich nie widać - trzeba się dobrze przyglądać by je zobaczyć.
Idą pod plastik u dołu klapy, a u góry (jak już przejdą przez tą rynienkę pod szybą) wchodzą w miejscu, gdzie jest peszel z wiązkami do samochodu.
Bałem się początkowo, że woda mi będzie z tego powodu jakość płynąć po karoserii lub klapie ale mimo obecności przewodu i tak sobie wszystko fajnie spływa.
Początkowo jak robiłem przymiarki to miałem zamiar ten kabel tam wkleić jakimś klejem ale udało mi się go tak ułożyć, że się idealnie klinuje w rynience i nic nie wychodzi - nawet wyjęcie go nie będzie łatwe.
I dobrze zrobiłem, bo prawdopodobnie niebawem będę wyciągał kamerkę i prowadził okablowanie od nowa - chcę zmienić zasilanie kamery by nie było ze światła cofania a z parktronika - czyli by włączała się na wstecznym (jak do tej pory) lub bym mógł ją włączyć przyciskiem włączającym cały system (zarówno przód jak i tył) pomiędzy fotelami.
|