Odp: Programowanie funkcji / triki
Dzięki Atlis
Przy okazji trochę poczytałem i dowiedziałem się, że EcoMode zależy od wersji ROM'u licznika, a DDS zdaje się, że od typu pompy ESP.
@bankarobert
"Ford Eco Mode – nowy system informacji kierowcy
Użytkownicy odnowionego Forda Mondeo nie tylko będą mogli skorzystać z dobrodziejstw nowych rozwiązań konstrukcyjnych umożliwiających ograniczenie zużycia paliwa, ale także będą mieli do dyspozycji standardowo dostępne inteligentne oprogramowanie Ford Eco Mode, którego zadaniem jest wspomaganie kierowcy w dążeniu do oszczędnej jazdy.
Dzięki wykorzystaniu specjalnych algorytmów opracowanych na podstawie potężnej bazy danych dotyczących oszczędnych technik jazdy, tryb Ford Eco Mode wspomaga kierowcę w dążeniu do utrzymywania warunków jazdy jak najbardziej sprzyjających ograniczeniu zużycia paliwa. Rozwiązanie to, będące nową aplikacją oprogramowania komputerowego, współpracuje z zespołem wskaźników HMI odnowionego Forda Mondeo, podpowiadając kierowcy jak utrzymywać oszczędny i ekologiczny tryb jazdy.
System monitoruje kluczowe parametry mające wpływ na utrzymywanie ekonomicznego spalania, a które mogą ulegać zmianom w konsekwencji zmian stylu jazdy i zachowań kierowcy. Dotyczy to przede wszystkim strategii zmian biegów, przewidywania rozwoju sytuacji na drodze (utrzymywanie możliwie jak najdłużej płynnego i niezmiennego stylu jazdy), stylu jazdy na autostradzie (utrzymywanie najbardziej efektywnej prędkości w różnych warunkach). System ma nawet możliwość monitorowania jazd na krótkich dystansach, podczas których silnik nie ma szansy na osiągnięcie optymalnej temperatury pracy i które są najbardziej kosztowne pod względem zużycia paliwa.
W efekcie tryb Ford Eco Mode oferuje kierowcy stałą ocenę techniki jazdy i proponuje informacje na temat sposobu poprawy techniki jazdy, aby w określonym przedziale czasu móc obniżyć zużycie paliwa. Jest to proces, który trwa nieprzerwanie i który daje kierowcy możliwość najbardziej efektywnego wykorzystywania możliwości, jakie dają nowoczesne systemy samochodu."