brak świateł cofania i nie tylko
Cześć
Przeszukałem wcześniejsze tematy ale znalazłem konkretów...mój przypadek wygląda następująco: wszystko działało aż tu pewnego dnia cofając w deszczu zdziwiło mnie, że nie zadziałała wycieraczka z tyłu(przy włączonych przednich). Przypomniało mi się też, że wieczorem dzień wcześniej miałem wrażenie jakby nie działały czujki cofania ale nie sprawdzałem tego bo myślałem, że to tylko wrażenie i byłem za daleko od przeszkody. Bo dogłębniejszym sprawdzeniu okazało się, że nie mam światła cofania, czujników ani sprytnej wycieraczki. Zgodnie z innymi tematami zacząłem od żarówki ale to nie to. Po wyciągnięciu żarówki czujniki działają. Z wypiętymi czujnikami żarówka nie zaświeca się. Nie jest to brak masy z tyłu bo sprawdziłem. Z racji zbyt grubych bolców przy multimetrze nie mogę pomierzyć napięcia na żarówce przy obciążeniu nią instalacji(bez niej 11,8V na postoju). Idąc dalej pozostaje mi chyba tylko czujnik w skrzyni i tu pytanie - czy zwiera on masę? I czy to dobry trop czy może ktoś coś mądrzejszego podpowie?
|