View Single Post
Stary 29-10-2013, 08:30   #9
rumpelek
ford::beginner

Imię: Ireneusz
Model: GALAXY MK3
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 2.0 Duratec HE bierze olej co z tym zrobić teraz ?

No pewnie można sprawdzić, ale ja sam nie umiem, a mechanik też twierdzi, że sprawdzanie kompresji niewiele da... bo olej uszczelnia itp... w sumie mam auto na gaz przerobione i świecie są aż białawe... rura faktycznie czarna okopcona...

zastanawiam się jeszcze nad tym czy mechanik włożył prawidłowo gumki na zawory, bo wyczytałem, że inny numer części ma gumka ssącego zaworu a inna od zaworu wydechowego... i jak to powiedziałem mechanikowi to telefon zamilkł dziwnie... więc podejrzewam, że wrzucił jak mu pod ręką było... teraz pytanie czy one faktycznie się różnią czy nie... czy jak pozamieniał to może dalej brać olej ?!

dodatkowo odpiąłem wąż odpowietrzenia od pokrywy zaworów (to jest odma?!) i sprawdziłem drożność - jest ok. natomiast zauważyłem, że patrząc od stron filra powietrza w otworzoną przepustnicę, to widzę tam dalej olej... nie wiem dokładnie gdzie go widzę, bo wypada mi to na kolektor ssący... czy tamtędy może jakoś dobierać się do oleju ? czy tam w ogóle mogą być ślady oleju ?

ps. wczoraj zrobiłem trasę 400km. - wziął około 0,4-0,5 litra oleju... taka jest w tej chwili jego olejochłonność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rumpelek jest offline   Odpowiedź z Cytatem