Pompka spryskiwacza sika jednocześnie na przód i tył przyczyna ?
Witam kolegów szczęśliwych posiadaczy Galaxy MK3.Od pewnego czasu zauważyłem że bez znaczenia czy dźwigienką przy kierownicy chcę spryskiwać przednią czy tylną szybę płyn jednocześnie daje na obie szyby.Byłem w Fordzie i powiedzieli mi że o tym czy ma sikać na przód czy tył decyduje kierunek obrotu silniczka.Na kolektorze wyjściowym pompki spryskiwacza jest zaworek pod który prawdopodobnie dostało się jakieś zanieczyszczenie i nastąpiło podwieszenie tego zaworka co skutkuje wyżej opisanym zjawiskiem.Jako część zamienna ten zaworek nie występuje i trzeba kupić za 258pln. nową pompkę spryskiwacza.Mam pytanie odnośnie tego nieszczęsnego zaworka czy któryś z kolegów miał do czynienia z taką usterką czy mimo opinii serwisu forda można jednak dobrać się do niego?Na zdjęciach pompki spryskiwacza w internecie widać że biały króciec osadzony jest na zaczepie-blokadzie myślę że jakby go podważyć to powinien wyjść i dostęp do zaworka stałby otworem.Chcę zaciągnąć waszą opinię zanim zdecyduję się na zakup nowej pompki ale na pewno nie orginalnej Forda lecz aftermarkowej np.Febi za 50pln.Proszę o sugestie Pozdro Miro.
|