View Single Post
Stary 30-10-2013, 13:01   #30
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a ten by-pass to jak jest zainstalowany?
bo wydaje mi sie ze to moze byc tez glupota jezeli zmniejsza obieg plynu w silniku.
Wieczorem mogę wstawić fotkę. Bypass wpięty jest pomiędzy cienki wąż wracający z nagrzewnicy i idący do pompy, a gruby wąż zasilający chłodnicę. Jak dla mnie to on nic nie daje, bo przy zamkniętym termostacie nie ma tam ruchu cieczy, a przy otwartym niby jest ale nie widzę powodu aby coś miał polepszać

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moim zdaniem 1 sprawa-to wczesniej otwierajacy sie termostat
ale dodatkowo koniecznie do tego powinno byc obnizenie temp. przy której załączają sie wentylatory, bo jezeli silnik zaczyna sie przegrzewac to jak sie zacznie juz plyn gotowac to wowczas moze byc za pozno na załączanie wentylatorow.
No ale jak już pisałem, na postoju termostat wydaje się otwierać ponownie (zmieniany dwa razy na oryginał 78 stopni), chłodnica się grzeje, potem załącza wentylator, wszystko książkowo. Podczas jazdy z dużą prędkością, jak pisałem, chłodnica niby zimna ale chyba mały przepływ przez nią jest. Wiesz, ja mogę sobie wentylator na stałe włączyć ale przy 140km/h nie schłodzi bardziej i tak zimnej chłodnicy jak pęd powietrza. Wentylator jest na postój i jazdę przy małej prędkości.
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem