View Single Post
Stary 31-10-2013, 01:03   #31
in9vesto
ford::amateur

Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Ja również czytałem o tym by-passie, ale nie zastosowałem tego bo uznałem, że nie wiele on da. Chyba jedynym sposobem jest wyciągnięcie całkowicie termostatu i sprawdzenie czy silnik dalej się grzeje. U mnie była dokładnie taka sama sytuacja, podczas postoju wszystko wzorowo, temperatura nigdy nie przekroczyła normy a w czasie szybkiej jazdy od 130 w zwyż przegrzewanie - prosty wniosek, coś zakłóca przepływ płynu chłodzącego podczas sybkiej jazdy.
Jeśli chodzi o chłodnice to nie zależnie czy jedziemy wolno czy szybko czy stoimy na postoju, powinna się w jakimś stopniu nagrzewać i być ciepła. Nie jest możliwe, że pęd powietrza w trakcie jazdy tak dobrze i szybko ją schładza, że zaraz po zatrzymaniu jest chłodna. Dodatkowo, węże te które powinny być ciepłe - zaraz po zatrzymaniu po szybkiej jeździe były chłodne - wniosek ten sam, coś zakłóca przepływ.
U mnie pomogła wymiana termostatu na ten z niższą temp. otwarcia. Dodam, że stary termostat nie był zepsuty (bo w teście gorąca woda w szklance, otwierał się). Podejrzewam, że mechanik przy spuszczaniu płynu chłodzącego, sprawdzaniu drożności układu chłodzenia i przy ponownym napełnianiu zrobił "coś" co pomogło - choć pewnie sam tego nie był świadomy, co to było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez in9vesto ; 31-10-2013 o 01:05
in9vesto jest offline   Odpowiedź z Cytatem