Odp: Ranking 2.0 TDCi 140KM realne spalanie i zasięg
Mój mi pali tyle ile mu wleję. Ostatnio zalałem 70 litrów i po tygodniu znowu musiałem tankować. Nie wiem po co dywagacje ile komu w mieście pali a ile w trasie. Trasa trasie nie równa tak samo miasto.
Często jeżdżę do Torunia z Łodzi. Prosty odcinek autostrady A1 równe 80km. Cały czas na tempomacie 150km/h - i taka wychodzi średnia na tym odcinku. Kasuję licznik na wjeździe w kierunku Torunia. Sprawdzam przy zjeździe z autostrady. Wracam tego samego dnia i powtarzam test. i co? warunki takie same, to samo paliwo etc. a jakimś dziwnym cudem jak wracam to na tym odcinku mam mniejsze spalanie o około 0,8 litra. Pogoda bezwietrzna. Być może cała autostrada na tym odcinku w kierunku Torunia jest lekko pod górkę. Nie widać gołym okiem a na spalaniu wychodzi.
I nie mówcie, że to banialuki z ta górką. Kiedyś jechałem automatem po I15 w Stanach na wschód przez pustynię. Płasko jak na lodowisku. Nagle znak - Turn off Aircon. Mówię jak to, na zewnątrz ponad 40 stopni a ja mam klimę wyłączać. Nagle automat zruca bieg i daje 4k obrotów, to ja mu na manuala i bieg w górę, ten muli. Patrzę w lusterko a ja jadę pod zarąbistą górę. A po horyzont widać, że płasko z przodu.
|