View Single Post
Stary 31-10-2013, 17:19   #6
Toni999
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004
Domyślnie Odp: Ciężko odpala szczególnie rano, co może być przyczyną ?

Witam,
Piszesz że chcesz pojechać do serwisu licząc że oni ci pomogą ale dla mnie to stracone pieniądze, zapewne tak jak większość kierowców samochodów benzynowych wkładasz kluczyk do stacyjki i od razu chcesz zapalić silnik, ja także tak robiłem przez długi czas i denerwowało mnie że czasem trzeba dłużej kręcić aby silnik zaskoczył ale od pewnego czasu robię inaczej przekręcam kluczyk następnie czekam kilka sekund aby pogasły kontrolki z wyjątkiem kontrolki ładowania, ciśnienia oleju oraz modułu silnika i wtedy dopiero uruchamiam rozrusznik i silnik pali od kopa, zresztą jeśli ktoś ma wątpliwości to niech po dłuższym postoju samochodu przekręci kluczyk w stacyjce i posłucha wówczas usłyszy szum pompy paliwa która wytwarza ciśnienie w układzie wtryskowym które zanikło w czasie postoju pojazdu więc jeśli ktoś chce uruchomić silnik od razu w sytuacji gdy pompa paliwa nie zdążyła wytworzyć jeszcze odpowiedniego ciśnienia w układzie to to może być przyczyną tego że silnik zapala z opóźnieniem wiec w tej sytuacji jedyna rada jest taka aby pozwolić systemowi stworzyć odpowiednie warunki zanim podejmie się próbę uruchomienia silnika.
Toni999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem