Temat: [Mondeo 2000-2007] Ospały obrotomierz dlaczego ?
View Single Post
Stary 01-11-2013, 20:48   #1
Pavmar
ford::beginner

Imię: Michał
Model: mondeo mkIV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Ospały obrotomierz dlaczego ?

Witam, mój problem to ospały obrotomierz jak w temacie. Po odpaleniu auta, strzałka obrotomierza dopiero po 5s gdzieś zaskakuje, po czym ustawia się na odpowiednie obroty i potem spokój jest. Też czasami się zdarza, że startuje od razu bez problemu. Jeździłem po różnych mechanikach i każdy co innego mówił. Jeden, że to może być związane z wałkiem rozrządu, ktoś inny mówił, że impuls na obrotomierz idzie z alternatora. A jeszcze inny mi teraz mówił, że to zapewne regulator napięcia jest powodem tego. Tak jak w przypadku poprzednich to mówili, że jest się czym martwić, tak ten od regulatora pisał, że jeśli to tylko to, to nie ma się czym martwić, dopiero gdyby były problemy w ładowaniu czy inne objawy to wymienić, bo regulator kosztuje 350zł i tylko oryginała kupować. Kto z nich jest mądry i czy jest się czym martwić czy nie. Do jednego mnie umówił tata to ostatecznie stwierdził, że on jednak może tylko spojrzeć, ale nic mi nie będzie przy nim robił bo nie ma czasu (ale umówiony byłem). Moje mondeo to 1,8l benzyna mk3 z 2001r. Na forum znalazłem tylko taki problem u kogoś w fieście, ale nikt nie odpowiedział rzeczowo.

Najchętniej bym wstawił auto do mechanika, ale ostatnio rzadko w Polsce jestem i teraz mnie jeszcze wystawił, więc powstaje pytanie czy to jest rzeczywiście coś czym nie ma się martwić na razie. Czy jednak kombinować, by zająć się tym problemem.

Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 01-11-2013 o 21:38 Powód: §13 Regulaminu
Pavmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem