View Single Post
Stary 02-11-2013, 21:20   #6
mirosław siedla
ford::average

Model: mondeo/mk4/galaxy/mk3
Silnik: 1,6/ /2
Rocznik: /2009/2009
Domyślnie Odp: Pompka spryskiwacza sika jednocześnie na przód i tył przyczyna ?

Dla potomności chcę podzielić się spostrzeżeniami konstrukcji i naprawy pompki spryskiwacza.Przed ściągnięciem wężyków warto zaznaczyć sobie jeden by się nie pomylić przy montażu.Po pierwsze można ją rozebrać,aby to zrobić należy najpierw ściągnąć z cylindra pompki jednocześnie oba króćce podważając je śrubokrętem,jeden jest koloru czarnego-zasila tył drugi -białego podaje na przód szyby,następnie rozdzielamy te króćce od siebie małym wąskim śrubokrętem odchylamy lekko czarną obudowę tak żeby zrobiło się miejsce dla zaczepu-blokady białego króćca i wysuwamy ten biały króciec z obudowy dobrze mieć do pomocy drugą osobę małe imadełko i deko cierpliwości.Po tej operacji dobieramy się do tego nieszczęsnego zaworka jest to cienka gumka-błonka którą albo rozpuścił płyn do spryskiwacza albo ciśnienie samej pompki w każdym bądź razie w centralnej części zrobiła się dziura.Z dętki do rowera wyciąłem krążek włożyłem w swoje miejsce zatrzasnąłem do kupy oba króćce włożyłem je do cylindra pompki całość do zbiorniczka i gęba się śmieje ,płyn sika jak się patrzy tam gdzie chcę,zaoszczędziłem 259pln za oryginał lub 50pln za podróbkę o satysfakcji nie wspomnę.Jestem pewien że prędzej czy później posiadaczom Galaxy lub S-max coś takiego jak mnie się przydarzy [auto 4 letnie]może MODERATOR wrzuci ten wątek do działu pytań-usterek by koledzy mieli łatwiej w radzeniu sobie z problemem.Pozdro Miro.
mirosław siedla jest offline   Odpowiedź z Cytatem