Witam,
zakupiłem Forda Focusa MK2 FL 1.6 TDCI.
http://allegro.pl/xenon-navi-1-6tdci...665295317.html
Książka serwisowa okazała się być fałszywa - pieczątki są z warsztatu który nie istnieje. Kilka numerów obok z adresu jest serwis Boscha ale nazywa się inaczej i nie serwisowali nigdy tego auta.
Wykonałem co nieco telefonów do Niemiec, po warsztatach, do firmy leasingowej i dowiedziałem się np. że serwis ostatni w jednym warsztacie miał w 2010 roku przy przebiegu 95 000km. Więc aktualny przebieg 146 000 jest realny, gdyż w 2010 roku poprzedni właściciel - Niemiec - odkupił samochód od firmy leasingowej. Firma leasingowa potwierdziła ten przegląd z kolei w paźdz. 2010 był robiony serwis przy 60 000 km - może po prostu ktoś odłożył później i wymienił to co producent nakazuje - tą informację uzyskałem od niemieckiego Forda ASO pod Bonn.
Ramki na rejestracje wskazują na jeden serwis, ale nic tam nie wiedzą o samochodzie mimo że ta sama miejscowość.
Handlarz sprzedający samochód twierdzi że nabył auto na mobile.de i że książkę serwisową taką dostał. Samochód jest w super stanie i jestem z niego zadowolony, jednakże chętnie poznałbym historię prawdziwą samochodu. Wszak nie każdy wpisuje do książki serwisowej wymiany oleju po gwarancji - na to liczę. Handlarz jest mi znaną osobą, byłem u niego w domu dwa razy, twierdzi że jak mi się samochód nie podoba to mogę go zwrócić i dostanę zwrot pieniędzy.
Ma na podwórku kilka bardzo ładnych Fordów Focusów, takich jak mój, co jeden to ładniejszy. Cen najmniejszych nie ma, nie szukałem okazji, tylko porządnego samochodu, i mogłem za to zapłacić. Z opłatami i nowymi oponami to wyjdzie ponad 26 000zł za auto z 2008 roku.
Gdzie ewentualnie szukać starszych ogłoszeń z mobile.de? Myślę że auto było na mobile.de tak z miesiąc-dwa temu.
Najchętniej to bym zadzwonił, tylko nie mam numeru, do właściciela: Thomas Schultes, Marienstr. 78, 47625 Kevelaer...