Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 05-11-2013, 16:11   #1031
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał rafal8967 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie na słupku od strony kierowcy mam naklejkę na której są napisane rozmiary opon które mogę założyć do mk 4, i między innymi jest tam rozmiar 205.55.15 , lecz niektórzy twierdzą że lepszy jest 215.55.16 tylko że cena różni się znacznie no i mam dylemat, co sądzicie który rozmiar wybrać mniejszy i kupić opony z górnej półki, czy większe i szukać czegoś w podobnej cenie lecz niższej klasie?
Cytat:
Napisał dawid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam w swoim na lato 215/55 16 a na zime 205/55 16 i nie ma zadnej roznicy chyba ze tylko to ze spala minimalnie mniej paliwa.
Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To nie chodzi o to czy lepszy czy gorszy tylko o to że producent przewiduje rozmiar 205 tylko dla najsłabszych wersji 1.6 oraz 1.8 tdci w tej słabszej wersji. Ale to prawda że pomiędzy 205 a 215 jest kolosalna różnica. Możesz też szukać 205/60r16... ale producent przewiduje 215/55r16
Cytat:
Napisał rafal8967 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powiem szczerze ze z tego co widzę dużo MK 4 ma na zimę 205.55.16 i to nie koniecznie ze słabymi wersjami silnikowymi. Pewnie sugerowali się cena za opony hehe
Pewnym rozwiązaniem jest zakup opon 205/55R16 ale wzmacnianych (XL) i/lub z indeksem prędkości od V w górę (W,Y) i/lub o większej nośności min. 94. Jedna z tych opcji powinna wystarczyć nawet dla Mk4 z silnikiem 2.5T. Ja proponuje połączenie opony wzmacnianej (XL) z indeksem prędkości co najmniej V. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.