Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 05-11-2013, 18:54   #1034
rafal8967
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na jakiej postawie sądzisz że to pewne rozwiązanie. Producent zaleca nie po to 215 bo tak mu sie tak umyślało. Widocznie mocniejsze silniki wymagają w tym samochodzie szerokości co najmniej 215 a nie jakiś wzmacnianych 205...

Poza tym w którymś temacie pochwaliłem chińskie opony wymieniając kilka ich zalet, m. in. niską cenę. Po tych wpisach kilku użytkowników dało mi inteligentnie do zrozumienia że jestem samobójcą i ogólnie nie byli zachwyceni poruszonym przeze mnie tematem...
Ale jak widać poszukuje się oszczędności zakładając rozmiary opon nie przewidziane przez producenta do tych wersji silnikowych... i jak zwykle ważne tylko że pisze Michelin... a jakoś Ford nie mówi nic o chińskich oponach, a mówi żeby nie zakładać takich rozmiarów jakie tu podajecie !!! I nie wmawiajcie mi że za małe opony będą bezpieczniejsze od odpowiednich chinczyków... Producent wylicza zawieche na podstawie opon, które później zaleca zakładać, a te wasze super polecane "za małe" opony które zajmują topowe pozycje w testach ADAC nie są homologowane !!! przynajmniej nie w 2.0 TDCI, a tym bardziej w 2,5T...

Kolego rafal8967, jeżeli nie chcesz wydawać fortuny na opony to kup coś z niższej półki, choćby Sava, czy Dębica (widziałem po 1300 chodzą z przesyłką gratis)... oczywiście zaraz odezwą się "rajdowcy" mówiąc że są do kitu, ale prawda jest taka że w codziennej jeździe nie zauważysz różnicy...
No musze to przemyśleć bardzo dogłębnie patrząc z każdej strony zaczynając od bezpieczeństwa a kończąc na cenie
rafal8967 jest offline   Odpowiedź z Cytatem