05-11-2013, 18:54
|
|
|
ford::average
Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
|
Odp: Opony zimowe - jakie...?
Cytat:
|
Na jakiej postawie sądzisz że to pewne rozwiązanie. Producent zaleca nie po to 215 bo tak mu sie tak umyślało. Widocznie mocniejsze silniki wymagają w tym samochodzie szerokości co najmniej 215 a nie jakiś wzmacnianych 205...
Poza tym w którymś temacie pochwaliłem chińskie opony wymieniając kilka ich zalet, m. in. niską cenę. Po tych wpisach kilku użytkowników dało mi inteligentnie do zrozumienia że jestem samobójcą i ogólnie nie byli zachwyceni poruszonym przeze mnie tematem...
Ale jak widać poszukuje się oszczędności zakładając rozmiary opon nie przewidziane przez producenta do tych wersji silnikowych... i jak zwykle ważne tylko że pisze Michelin... a jakoś Ford nie mówi nic o chińskich oponach, a mówi żeby nie zakładać takich rozmiarów jakie tu podajecie !!! I nie wmawiajcie mi że za małe opony będą bezpieczniejsze od odpowiednich chinczyków... Producent wylicza zawieche na podstawie opon, które później zaleca zakładać, a te wasze super polecane "za małe" opony które zajmują topowe pozycje w testach ADAC nie są homologowane !!! przynajmniej nie w 2.0 TDCI, a tym bardziej w 2,5T...
Kolego rafal8967, jeżeli nie chcesz wydawać fortuny na opony to kup coś z niższej półki, choćby Sava, czy Dębica (widziałem po 1300 chodzą z przesyłką gratis)... oczywiście zaraz odezwą się "rajdowcy" mówiąc że są do kitu, ale prawda jest taka że w codziennej jeździe nie zauważysz różnicy...
|
No musze to przemyśleć bardzo dogłębnie patrząc z każdej strony zaczynając od bezpieczeństwa a kończąc na cenie
|
|
|