Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 06-11-2013, 16:30   #1049
jacekn8
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał Tomciooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jacekn8 pisze brednie o rajdowcach, a nawet gdy jeździsz wolno po mieście, ktoś Ci wyjedzie, wtargnie na pasy i co wtedy? Chińskie opony?? To moze najlepiej kupić chinskie auto...
Cytat:
Napisał Olek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Taka już nasza, polska przypadłość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kupujemy drogie auta (nie koniecznie nowe ale za to wielkie, luksusowe) a potem oszczędzamy na wszystkim, serwis, części, narzekamy, że dużo pali i się psuje...
Cytat:
Napisał sseebbaa1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bardzo dobrze powiedziane!

Mondeo jest jednym z najlepiej prowadzących się samochodów. Ale zawieszenie wszelkie swoje zdolności "przekazuje" na drogę tylko przez cztery punkty - opony.

Po co na własne życzenie pozbawiać Mondeo tego co ma najlepsze?!
Heh, wasze wypowiedzi mają się nijak do mojej. Napisałem że lepiej jest kupić tanie homologowane opony w odpowiednim rozmiarze niż takie które są nieodpowiednie. Czyli do silnika 2.0 w Mk4 nieodpowiednie to 205/55r16... ale je polecono...

sseebbaa1, zgadza się, masz rację, ale sądzę że jak założysz do 2.0 niehomologowane 205 to raczej nie poprawisz jego właściwości jezdnych, bo m.in. zmniejszysz powierzchnię styku w tych 4 punktach o których piszesz.

Tomciooo, nie pisze bredni, bo zjeździłem masę różnych opon, niedawno jeździłem przez jakiś czas na chinolach i nie dość że żyję to wyrobiłem sobie o nich może nie najlepsze, ale co najmniej dobre zdanie. A jak ktoś mi wtargnął przed zderzak, to wyobraź sobie, że wtedy wciskałem hamulec, czasami nawet bardzo mocno i zapewniam Cię że nikt nie ucierpiał...

Moja wypowiedź dotyczyła polecanych opon o nieodpowiednim rozmiarze, a że wspomniałem tam o "chińskich oponach" to automatycznie rozpoczęło się użalanie się nad pojęciem "chińska opona"...

Nie każdy ma kase na opony premium, a wtedy szuka choćby budżetówek, które spełniają wymagania producenta, a nie "mniejszych" opon premium bo są tańsze...
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem